Grove snurrer med æble, valnødder og flødeost med valnød kan spises som tilbehør til kartoffel- eller græskarsuppe, eller de kan nydes som et sundere mellemmåltid eller tages med i madpakken. Det geniale ved opskriften er nemlig, at den både hører hjemme i det salte og søde køkken.
Ingredienser
Dej
25 g. gær
2 dl. lillefinger varmt vand
1 tsk. groft salt
1 spsk. honning
1 spsk. olivenolie
2 spsk. skyr
100 g. fintmalet fuldkornshvedemel
250 g. hvedemel (evt. en smule mere)
Fyld
1 æble
50 g. valnødder
125 g. flødeost med valnød
1 spsk. flydende honning
Fremgangsmåde
Opløs gær i en skål med lillefingervarmt vand. Tilsæt salt, honning, olie, skyr og rør rundt. Rør fuldkornshvedemel i skålen og tilsæt hvedemel lidt efter lidt, til dejen er fugtig og samler sig. Ælt dejen med hænderne i ca. 8-10 minutter. Dejen skal hverken være tør eller klistret. Lad dejen hæve et lunt sted i en ren skål i 1-1 1/2 time.
Skær i mellemtiden æblet i fine tern og hak valnødder groft. Rør æbletern, valnødder, smøreost og honning godt sammen. Rul dejen ud til en rektangel på et meldrysset bord og smør fyldet jævnt ud.
Fold en tredjedel af dejen ind over midten fra den korteste side. Fold den øvrige tredjedel af dejen indover. Skær dejen i 6 lange strimler og sno enderne i hver sin retning. Sno strimlerne rundt om dine fingre og fastgør enderne under snurren. Placer snurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i 1/2 time.
Pensel snurrerne med et sammenpisket æg og bag dem i midten af ovnen ved 200 grader i ca. 12-14 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad dem køle af på en bagerist.
Tips og Tricks
Hvis du synes, det lyder lidt indviklet at snurre dejen, kan du enten finde en vejledning på YouTube eller lave snegle i stedet. Vælger du at lave snegle, skal du blot smøre fyldet på rektanglet og rulle dejen til en roulade fra den længste side og skære sneglene ud med en skarp kniv. Som alternativ til flødeost med valnød kan du bruge flødeost naturel og eventuelt tilsætte en smule tørret rosmarin.