Den her opskrift opstod gennem den klassiske disciplin “Hvad-skal-vi-lave-til-aftensmad-og-hvad-har-vi-i-køleskabet?”, hvor vi, efter at have rodet køleskabet igennem, ikke lige fandt den der tæt på færdigtilberedte og super næringsrige ret, som bare lige skulle i ovnen i 10 min uden forberedelsestid (Spoiler: den finder vi aldrig i vores køleskab!). Men det vi fandt, var grøntsagsrester og soya, og så endte vi ud med denne super nemme og lækre ret, som vi tit laver til aftensmaden.
Ingredienser
3 dl ris
6 dl vand
2 fed hvidløg
2 spsk soya
1 spsk olie ( vi bruger rapsolie )
1/2 tsk sesamolie
2 røde peber
4 store gulerødder
1/2 spidskål
Valgfrit: Sesamfrø eller peanuts/cashew nødder til topping
Fremgangsmåde
Start med at sætte risene over til kog. Vi bruger tit jasmin ris, og de skal have 12 min kogetid ved lav varme, og så skal de hvile i 10 min derefter.
Imens risene koger, hakkes hvidløg og puttes til side i en lille skål, hvor olien, soyaen og sesamolien også kommes i.
Skær derefter gulerødderne, de røde pebre og kålen ud. Læg grøntsagerne til side i hver sin skål. De skal nemlig i wokken hver for sig. For det bedste resultat skal gulerødderne skæres ud i “stor tændstik” størrelse (ca. 1/4 cm x 1/4 cm), og den røde pebre og kålen skæres i mellemtynde strimler.
Nu passer det ca. med, at risene skal hvile i 12 min, og du kan derfor tænde for blusset under din wok eller sauterpande på høj varme. Når wokken/panden er varm, hældes hvidløgsblandingen deri, og der skrues ned til middelhøj varme. Svits hvidløgene af i 1-2 minutter (de må ikke blive branket brune).
Kom derefter gulerødderne i og stege dem i god varme i 5 min. Vend dem af og til.
Derefter kommes de røde pebre ned i blandingen og steges med i 2 min.
Til sidst kommes kålen i, og hele blandingen steges i de resterende 3 minutter, eller til gulerødderne er godt møre. Vi kan godt lide, at grøntsagerne stadig har lidt bid, men der er helt op til dig.
Servér sammen med risene og evt. med et drys sesamfrø eller en tsk peanuts/cashew nødder. Hvis man er vild med soya, kan man også komme et lille ekstra skvæt på. Rigtig god fornøjelse
Tips og Tricks
Grøntsagerne skal steges ved høj varme, så det er vigtigt at være holde godt øje med retten, så det ikke brænder på i bunden. Hvis det kommer til at brænde på for dig, så skru lidt ned for varmen og hæld en lille smule vand i wokken/panden, så der er lidt mere væske at stege i det sidste stykke tid.