Juleboller med marcipan, appelsinskal, kardemomme og vanilje er et sødt indslag i julemåneden, og bollerne smager særligt godt med et lag tandsmør og nydt med en kop varm kakao til. Bollerne glæder både børn og voksne, og så fungerer de som et julet alternativ til klassiske te- eller fødselsdagsboller.
Ingredienser
Boller
25 g. gær
2,5 dl. mælk
75 g. smør
1 æg
40 g. sukker
140 g. marcipan
1 tsk. kanel
2 tsk. kardemomme
1 tsk. vaniljepasta
5 g. salt
Skallen fra 1 appelsin
600 g. hvedemel
Pynt
1 æg til pensling
Mandelflager
Sukker, evt. perlesukker
Fremgangsmåde
Smelt smør i en lille gryde og tilsæt mælk. Tag blandingen af varmen, når det er lillefingervarmt. Kom blandingen af smeltet smør og mælk i en stor skål og opløs gæret deri. Bland derefter æg og sukker i blandingen og tilsæt så kardemomme, kanel, salt og vaniljepasta og rør rundt. Riv marcipan og appelsin og tilsæt det til dejen. Derefter tilsættes mel lidt ad gangen, til du får en glat og smidig dej. Ælt dejen med hænderne i cirka 10 minutter.
Lad dejen hæve overdækket et lunt sted i cirka 1,5 time. Form derefter 12 runde boller og lad dem efterhæve i yderligere 0,5 time på en bageplade. Når bollerne er færdighævet, pensles de med æg og drysses med mandelflager og sukker.
Bollerne bages i en forvarmet ovn på 180 grader (varmluft) i ca. 20 minutter. Nyd dem lune med smør.
Tips og Tricks
Prøv at tilsætte rosiner eller hakket mørk chokolade, hvis du ønsker en anden variation af julebollerne. Du kan også vælge at justere lidt på krydderierne ved evt. at tilsætte stødt nellike eller mere kanel. Pynt også gerne julebollerne med hasselnøddeflager og perlesukker.